Combined Apartment


Two Upper West Side apartments were combined to accommodate a growing family’s needs.

When marrying two Upper West Side apartments to accommodate a growing family’s needs, the team at Axis Mundi was faced with a conundrum: how to distinctly delineate public and private spaces without sacrificing the greater openness conferred by the expansion. So they limned that line with a six-foot square sliding glass door, which enables parents to block out the sounds of rambunctious youth emanating from private quarters, while also shielding sleeping children from the later night activities of their parents—all of it without obscuring light or affecting the impression of open-plan living. Continuity of materials—hand-scraped walnut plank floors, a custom bamboo veneer kitchen and living room shelving—enhances the sense of sweeping, loft-like spaces. Materials also create intriguing textural contrasts, as in a powder room where a high-tech glass sink and black stainless steel penny tile is softened by a leather door with contrast stitching one must open to enter the space.

Highlights: A pair of Gio Ponti lounge chairs, black glass rock tables and a William Yeoward area rug from the Rug Company (living room), sliding glass shower door from Magnum in the master bath.

Total Area: 1950 sf
Design Team: John Beckmann, Richard Rosenbloom and Nick Messerlian
Photography: Mikiko Kikuyama
© Axis Mundi Design LLC