Whitney Downtown

Axis Mundi designed their own version of the Whitney Downtown Museum, featuring a concrete lattice exo-structure, column-free galleries, and an influx of natural daylight.

Why shouldn’t a museum building be as inspired and exciting as the art it holds? Why are we perpetually conceiving them as collections of white boxes locked within a grid structure? Axis Mundi breaks free of this form with its self-initiated proposal for the Whitney Downtown, experimenting—like all good art—with a more creative and challenging design. A dramatically irregular superstructure constitutes a perimeter lattice that conceals staircases, escalators, elevators and mechanical rooms. Column-free glass galleries are suspended like bridges from this lattice. In this way, the building more closely mirrors the actual creative process. We can imagine the irregular superstructure as the chaotic consciousness of the artist, within which ideas (the galleries) arise spontaneously and float freely, eventually falling into some sort of order within the matrix of the mind and coming to fruition on canvas, video, in three-dimensional sculptural form and other infinitely original ways. As John Beckmann says, “We imagine the contemporary museum to be a dynamic environment—a space that is less a container and more of a conduit.”

Size: 39,000 sq. ft.
Design Team: John Beckmann, Andy Vann, Denise Pereira and Marielle Vargas
Renderings: Viviane Liao and Andy Vann
Illustrations and Diagrams: Denise Pereira and Andy Vann